Új vagy használt lakást érdemes venni 2021-ben egy több gyermekes családnak?

2021.01.11

Ildivel még a bankban dolgoztunk együtt, aztán az első gyermekünket nagyjából egy időben vártuk. Azóta már 6 évesek a fiaink. A lányaink között pedig egy év van. Nálam 5, náluk 4 éves a második szülött, de ők itt nem álltak meg, tavaly megszületett a harmadik gyermekük.

Amikor összefutottunk megörült nekem a régi kolléganőm, és egyből fel is tette a kérdést. Na jó, nem azt, hogy nálunk mikor jön a harmadik. :)
Hanem azt, hogy szerintem, aki a hitelekben és támogatásokban jártas, idén új vagy használt lakást érdemes venni egy 3 gyermekes családnak. 

Érthető, hogy kicsi ötüknek a jelenlegi 3 szobás otthonuk. A lakáscserét a nyárra tervezik, és azt kérte tőlem Ildi, hogy számoljam ki nekik, hogy ha 60 millió Ft körül szeretnének vásárolni egy ingatlant, akkor milyen támogatásokkal, kedvezményekkel és kedvezményes hitelkonstrukcióval számolhatnak ha új, illetve ha használt lakást vásárolnának. 

Beszéltünk CSOK-ról, CSOK hitelről, ÁFA visszatérítésről, utólag visszaigényelhető felújítási támogatásról és illetékmentességről is, illetve az ezekhez szükséges feltételekről. Előkerült még a Babaváró hitel is, de azt már a 3. gyermek megszületése előtt felvették. 

Bár Ildi a bankban dolgozott, de még neki is nehéz volt eligazodni az otthonteremtési támogatások és kedvezményes hitelek dzsungelében, ezért egy táblázatba foglaltam nekik össze a fő számokat, és néztük végig egyesével a sorokat. 

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy 3 gyermek esetén a jelenleg elérhető kedvezményeket figyelembe véve Ildiéknek az új lakás érné meg jobban, mert több, mint 10 millió Ft-val több támogatást/kedvezményt kaphatnak rá. 

Szeretnéd, hogy neked is megmutassuk milyen otthonteremtési támogatásra vagy támogatott hitelre vagy jogosult? Vagy a hitelek labirintusában vagy tanácstalan, hogy merre indulj. 

Add meg itt az adataidat és kollégáim hamarosan felveszik veled a kapcsolatot. Tanácsadásunk és a hitel-ügyintézésben nyújtott segítségünk díjmentes.

A Pénzügyi-talpaló, és annak tulajdonosa Molnár-Simon Tímea E. V. a Bankmonitor Partner Kft.-vel működik együtt a pénzügyi szolgáltatások közvetítése kapcsán. Az itt megadott adatok a Bankmonitor Partner Kft. rendszerébe kerülnek, mely alapján a Bankmonitor Partner Kft. szakértői veszik fel az érdeklődőkkel a kapcsolatot.

Kapcsolódó bejegyzések

Az otthonteremtési támogatások közül kétségkívül az egyik legnépszerűbb az otthonunk szépítésére, korszerűsítésére igénybe vehető, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás. Valljuk be, nagyon csábító az ajánlat: a felújítási munkálatok felét, maximum 3 millió Ft-ot utólag visszakaphatunk a költségvetésből. Ráadásul a legtöbb otthonon mindig...

Hajnival még a főiskolán koptattuk együtt az előadók padjait. A statisztika szigorlatom meglétében határozottan fontos szerepet játszott ő, bevallom a módusz és medián nem állt a legközelebb a szívemhez. Ellenben már a közgazdász diplomám előtt a diákéveimben is szívesen foglalkoztam azzal, hogy az elérhető támogatások és ösztöndíjak közül...