RePityke - így élhet tovább egy babaruha új formában, anya táskájaként

2019.07.05

Dórival és így a RePitykével tavaly ismerkedtem meg egy női vállalkozóvá válási program keretén belül. Ahogy mesélt arról, hogy a régi kedves textíliák hogyan élnek tovább új formában, egyből beleszerettem a projektjükbe. Lelki szemeim előtt már láttam, ahogy Milu és Réka baba ruháiból egy napon egy táska születik, amit jó érzéssel viselek mindennap. Már régóta szerettem volna beszélgetni a lányokkal, de most egy újabb apropója lett.

Hogyan született meg a RePityke ötlete?

A RePitykét még 2015-ben álmodtuk meg. Akkoriban rengeteg ruhát örököltünk a nagyszüleinktől, amivel hirtelen nem tudtunk mit kezdeni. Kötődtünk a textilekhez, így kidobni  vagy eladományozni nem szerettük volna őket, viszont a szekrény mélyén sem maradhattak tovább. Így elkezdtünk belőlük táskákat készíteni. Az évek során sokat változott a márkánk, de az újrahasznosítás, az anyagok szeretete és hogy minden táskánkból egy darabot készítünk, továbbra is megmaradt.

Miből készülnek a táskák?

Ha belenézünk otthon a szekrényünkbe, sokszor "csak" ruhákat látunk. Pedig igazából mindegyik darabnak története van, azoknak is, amiket már egyáltalán nem viselünk. Mi nekik adunk egy esélyt, hogy új kalandokba vághassanak valaki hátán. Családtagok, barátok és most már korábbi vásárlók kiszelektált nadrágjait, ingjeit, szoknyáit, nyári ruháit alakítjuk át és kombináljuk olyan tartós bútorkárpittal, bőrrel, valamint textilbőrrel, amiket egy kárpitos műhely gyűjt össze a számunkra.

Miért fontos számotokra a fenntartható szemlélet és az újrahasznosítás?

Évente több mint 80 milliárd ruhadarabot állítanak elő világszerte, amelyek közül - rövid élettartamuk után - négyből három a hulladéklerakókban végzi, vagy elégetésre kerül. Az elképesztő ruhamennyiségnek mindössze egynegyede kerül újrahasznosításra. A ruhaipar azonban nem csak a termékeivel, hanem az előállítás során keletkezett károsanyagokkal, illetve az áruk kontinenseken átívelő utaztatásával is szennyezi a környezetet. A Repitykénél úgy gondoljuk, hogy fenntartható, helyi és környezetbarát megoldásokra van szükség itthonis, amivel az értékes anyagok új életet kezdhetnek, megújult és modern formában.


Kiknek ajánljátok a táskáitokat? 

Hisszük, hogy nálunk mindenki találhat egy hozzá illő darabot. Különböző fazonjainkat a vásárlóink visszajelzései alapján fejlesztjük. Praktikus és egyben stílusos darabjaink az irodába épp úgy elkísérhetnek, mint a boltba, vagy a sarki játszótérre. Kész táskáink mellett egyedi megrendeléseket is felveszünk, mely során a vásárlóinknak lehetősége van kiválogatni egy-egy típus anyagát, szín- és formavilágát. Ilyenkor izgalmas kérésekkel is szoktunk találkozunk. Előfordult már, hogy egy anyuka számára, gyermekei régi ruháinak felhasználásával készítettünk el egy meglepetés hátizsákot.

Hol lehet veletek találkozni?

Mindig is nagy álmunk volt egy olyan saját kis birodalom, ahol egyrészt mi magunk is dolgozni tudunk, másrészt az érdeklődők bármikor bejöhetnek, kérdezhetnek és körbe nézhetnek nálunk. A Paloma Udvar félemeletén megtaláltuk ezt a helyet. Itt tervezzük és készítjük a legújabb darabokat. Kis létszámú workshopjainkon pedig megmutatjuk a táskakészítés legapróbb részleteit is.


És most a lányok egy újabb álma válhat valóra a segítségünkkel: A RePityke a legjobb 10 közé került a Budapest Bank - Jövőért Álmodok pályázatban, ami azt jelenti, hogy ha ők kapják a legtöbb szavazatot, akkor 1 millió forintot kapnak.
Ennyi pénzből tudnának fejlődni, új munkatársakat is bevonni, eszközöket venni a műhelyükbe és új termékeket is fejleszteni, régi álmuk, hogy oldaltáskák és komolyabb, párnázott hátizsákunk is legyen.
Kérlek, ha teheted az alábbi linkre kattintva szavazz rájuk:
https://jovoertalmodok.hu/szavazas

A RePitykéről még továbbiakat itt olvashatsz: www.repityke.com és www.facebook.com/repityke