Ne erőltesd a délutáni alvást 2 éves kor után!

2018.04.14

Az Egyesült Államokban működő Országos Alvás Alapítvány új iránymutatásai szerint a 3-5 éves gyermekek 10 és 13 óra közötti alvást igényelnek naponta. Az amerikai kutatók most azt állítják, hogy a kétéves kor utáni nappali szundi valójában akár ronthatja is az éjszakai alvásminőséget. A gyengébb alvásminőség pedig közvetve hatással lehet az egészségre és a viselkedésre, például segítheti a fejlődési késedelmeket, az elhízást és érzelmi problémák kialakulását a későbbiekben.

Lényeg: nem szabad erőltetni

Karen Thorpe professzor és a Queenslandi Egyetem kutatócsapata a gyermekgondozó központok alvási protokolljait vizsgálta, s azt is, hogy a gyerekeknek valóban szükségük van-e a nappali szundira. Thorpe professzorék megállapították, hogy kétéves koruk után a gyermekek képesek voltak önszabályozni az alvásszükségletet, ezért arra kényszeríteni őket, hogy aludjanak a nap folyamán nem szerencsés, hisz az befolyásolhatja az értékes éjszakai alvás minőségét.Azt azért természetesen kihangsúlyozták, hogy a legjobban a szülők és gondozók tudják, hogy a gyermeknek szüksége van-e alvásra egy adott napon. Ha a kicsi álmos (és a szülő úgy ítéli meg, hogy a gyerek igényli a nappali szundítást), biztosítani kell a lehetőséget az alvásra. A lényeg tehát: nem szabad kikényszeríteni az alvást vagy erőszakosan szabályozni az alvás normál menetét.

Eredeti teljes cikk: 

https://www.babaszoba.hu/articles/kisgyerek/Ha_keteves_elmult_nem_kell_eroltetni_a_nappali_alvast?aid=20180104230930&autorefreshed=1