Minden amit tudni akartál a Babaváró hitelről

2023.02.05

A Babaváró hitel egy olyan 2019. július 1-től elérhető támogatott hitelkonstrukció, melyhez a futamidő alatt születendő gyermekek számától függően teljes kamatmentesség és tartozáselengedés is járhat. És aminek a hatására egyébként a KSH adatai szerint megnőtt a házasulandói kedv: tavaly például 28 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban. :)

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió Ft összegű, 5-20 éves futamidejű, szabad felhasználású, fedezet nélkül igényelhető kölcsön, amelyre a bank az első 5 évben nem számol fel kamatot. 

2023-ban is igényelhető. 

Ki jogosult rá?

  • A Babaváró hitel alapfeltétele, hogy pároddal házasságban kell élnetek, amit a házassági anyakönyvi kivonat benyújtásával tudtok igazolni.
  • Az életkort tekintve a pár női tagjának a kora számít, így a feleségnek 18 és 41 év között kell lennie az igényléskor. Vannak azonban olyan bankok, ahol a 23-dik életévet betöltött személyek lehetnek csak igénylők.
  • A hitel igénylése során vizsgálni fogják, rendelkeztek-e állandó, magyarországi lakcímmel.
  • A jogosultság legfontosabb része a 3 éves társadalombiztosítási jogviszony (OEP) igazolása. 
  • Magánokirati formában, büntető jogi felelősségetek tudtával a hitelkérelem részeként nyilatkozatot kell tenni arról, hogy büntetlen előéletűek és köztartozásmentesek vagytok.

Hogy lehet kamattámogatáshoz, ill. tartozáselengedéshez jutni:

  • Amennyiben a Babaváró hitel szerződéskötését követő 5 éven belül gyermeketek születik, úgy a hitel kamatmentessé válik. 
  • Ha úgy határoztok, vállaltok még egy gyermeket, akkor a tartozás 30 %-a elengedésre kerül, és amennyiben egy harmadik gyermek is születik a kölcsön igénylését követően, úgy a teljes tartozás elengedésre kerül.

Miként lehet megigényelni?

  • A Babaváró hitel igénylését a bank felé kell benyújtanotok, amelyet a rendelet szerint 10 munkanapon belül szükséges elbírálni. Nagyon fontos azt tudni, hogy nem csak jogszabályi feltételeknek való meg nem felelés miatt fordulhat elő elutasítás, hanem az adott bank bírálati szabályai is lehetnek ennek okai. Emiatt különösen fontos lehet, hogy ilyen igényléseteket egy megfelelő szakember támogassa, aki megtalálja a ti élethelyzetetekhez leginkább passzoló pénzintézetet a sikeres hitelfelvétel érdekében. 
  • Ha szeretnéd ingyenes segítségemet kérni a babaváró hitel igénylése kapcsán, töltsd ki az alábbi űrlapot:

Ha korábban már igénybe vetted a babaváró hitelt, de vannak kérdéseid és/vagy fel akarsz készülni minden eshetőségre (pl. mi van ha nem érkezik meg a baba, ha esetleg elválunk), akkor ajánlom figyelmedbe ezt a csomagunkat.