Így takaríthat meg egy kétgyermekes család új lakás vásárlásnál közel 10 millió Ft-ot az új otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően 2021-ben

2020.10.26

Melinda (34) keresett meg minket a minap, hogy segítsünk neki eligazodni az otthonteremtési támogatások útvesztőiben. Férjével, Danival (38) és a kis huncut 3 éves Biankával 2021 január végére várják Barnus érkezését. És ahogy újra kezdték ellepni otthonukat a babaholmik úgy jött a felismerés: ez a lakás már négyüknek pici lesz. Nagyon sok építkezés van/volt a környékükön és mivel szeretnek ott élni, így arra gondoltak, hogy ott néznek körül az új lakások között. 

Az egyik kinézett lakás 65 millió Ft. Az alábbiakban azt nézzük végig, hogy ezen ingatlan megvásárlása során Melindáék jelen élethelyzetükben milyen támogatásokra lesznek valószínűleg jogosultak, ha 2021 januárjában vásárolják meg az új otthonukat.

1. CSOK - Családi otthonteremtési kedvezmény

2 gyermek után 2,6 millió Ft CSOK-ra lesznek Bianka és Barnus szülei jogosultak, mely beleszámít az önerejükbe.

2. CSOK hitel - maximum 3 %-os kamattal

Igényelhetnek 10 millió Ft kedvezményes kamatozású CSOK hitel-t.

3. Babaváró hitel

Az ingatlan vásárlásához felhasználhatják a max. 10 millió Ft-os babaváró hitelt is, mely Barnus születését követően kamatmentesen áll a szülők rendelkezésére. Fontos, hogy babaváró hitelt még a kisfiú érkezése előtt vegye igénybe a család. 

4. Gyermekek után járó jelzáloghitel elengedés

A legkisebb családtag megérkezését követően 1 millió Ft hitelelengedésre is jogosultak lesznek a 2. gyermekük után, amennyiben a lakáshitel szerződésüket Barnus megszületése előtt megkötik Melindáék.

5. Illetékmentesség CSOK-kal történő lakásvásárlás esetén

A család 2,6 millió Ft-ot takaríthat meg az illetékmentességnek köszönhetően.

6. 5 %-os ÁFA visszaigénylése CSOK-kal történő lakásvásárlás esetén

3,25 millió Ft ÁFA visszaigénylésre is jogosult lesz a házaspár.

Összefoglalva közel 10 millió Ft-ot takaríthatnak meg Melindáék a vissza nem térítendő állami támogatásoknak, jelzáloghitel elengedésnek és illetékmentességnek köszönhetően, amennyiben új építésű lakásukat 2021-ben vásárolják meg. 

És  mindezek mellett 20 millió Ft kedvezményes ill. kamatmentes hitelre is jogosultak lesznek. 

Jelen cikkünkben nem tértünk ki hitelbírálati és egyéb feltételek vizsgálatára. A célunk az volt, hogy a lehetséges támogatásokat, kedvezményes konstrukciókat mutassuk be ezen család példáján keresztül 


Ahogy Melindáék esete is mutatja: nagyon sokféle támogatásban részesülhetnek a családok ingatlan vásárlásnál, de akár építésnél, bővítésnél és felújításnál is. Ezek között azonban nem könnyű eligazodni. 

Bankfüggetlen szakértőink ingyenesen állnak a segítségetekre ezen pénzügyi dzsungelben való eligazodás során azért, hogy az új otthon megteremtése nálatok se csupán álom maradjon.

Vedd fel velünk a kapcsolatot