Mikor kerüljön a gyermek közösségbe?

2017.10.05

Már javában beköszöntött az ősz, mely sok családban a tanévkezdést, a bölcsődébe, az óvodába való szoktatást, vagy épp az iskolakezdést jelenti.

A kisgyermekes családok életében aktuális a kérdés:

Meddig maradjon otthon anya a gyermekével? Mikor és hogyan lehet időzíteni a közösségbe való beszoktatást, úgy, hogy az a legoptimálisabb legyen a gyermek és a szülők számára egyaránt?

Minderre tuti biztos recept nincs.


Annyi bizonyos, hogy a beszoktatás számos dologtól függ: a gyermek életkorától, az anya és a gyermek közötti kötődés minőségétől, a család anyagi helyzetétől, és természetesen attól is, hogy az anya hogyan viszonyul a munkába álláshoz. Talán ez utóbbi az egyik legfontosabb: Ha az anyát szorongás vagy bűntudat éri az elválással, és így beszoktatással kapcsolatban (és valljuk be ez a szorongás olykor érthető is, hisz előtte a nap 24 óráját együtt töltötték) a gyermek rögtön megérzi, ő is szorongani fog az elválástól, és egyúttal tiltakozni fog a közösségtől. Ezért fontos az anya önismerete, illetve tudatos felvállalása mindannak, hogy ő mit szeretne. Ha 3 éves koráig otthon kíván lenni a gyermekkel, és nincs egyéb akadálya, tegye azt. Ha fontos számára, hogy a gyermeknevelésen kívül más munkát is végezzen, természetesen elkezdhet dolgozni. A legfontosabb a hitelesség, és az, hogy melyik felállásban érzi magát kiegyensúlyozottnak. Meg kell tanulni elengedni azokat a társadalmi nyomásokat amiknek legbelül nem is akar megfelelni, csupán kötelességből, elvárásból teszi, mert "a gyermeket nevelő anyáknál, családokban ez így szokás...". Ha ez sikerül, akkor anya kiegyensúlyozottá válik, és ezáltal a gyermek is. 

Hisz tudjátok, ha anya jól van, mindenki jól van.

Heilmann Ágnes, pszichológus