Kik azok a virtuális asszisztensek?

2018.07.16

Egyre gyakrabban találkozom a virtuális asszisztens pozícióval. Sokan sokféleképpen értelmezzük és sok mindent értünk alatta. A téma egyik szakértőjét Kiss-Márton Adriennt kértem meg, hogy segítsen körbejárni ezt az új, divatos (?) állást (?).

Adri, Te virtuális asszisztens vagy már régóta, illetve virtuális asszisztenseket is mentorálsz. De mit is csinál egy virtuális asszisztens? Miben más ő, mint egy személyi asszisztens/titkárnő?

A virtuális asszisztens ma már a technika fejlődésének köszönhetően messze túl mutat a távtitkárnő fogalmán. Egy virtuális asszisztens az adminisztrátori skilleknél sokkal több, szerteágazóbb kompetenciákkal, képességekkel rendelkezik. A virtuális asszisztens definíciója az én olvasatomban: "A virtuális asszisztens, egy gyűjtő fogalom, amit azokra a magasan képzett szakemberekre használunk, akik virtuálisan, a távolból segítenek egy-egy vállalkozásnak (vagy akár egyszerre többnek is), támogatják annak működését. A virtuális asszisztensek szakosodhatnak képzettségüknek, tapasztalatuknak, érdeklődési körüknek megfelelően." forrás: https://virtualisasszisztens.blog.hu/2017/06/27/virtualis_asszisztens_definicio

A virtuális asszisztens online módon támogat vállalkozó(ka)t/vállalkozás(oka)t távolról. Azt, hogy mit csinál egy virtuális asszisztens, ő maga határozza meg. A lehetőségek tárháza végtelen. Én azt szoktam mondani, hogy minden virtuális asszisztensnek megvan az a speciális területe, amit szeret és amelyik területen a leghatékonyabban tudja támogatni az üzleti élet szereplőit. A virtualisasszisztens.blog.hu-n rendszeresen készítek interjúkat a VAM (Virtuális Asszisztensek Magyarországon) - szakmai csoportom tagjaival, amikben igyekszem rávilágítani a VA szakma sokszínűségére, hogy mennyi területen is nyújtunk szolgáltatásokat, mennyi szaktudás rejtőzik 1-1 VA vállalkozása mögött. Többek között vannak pl. tartalomgyártás, dokumentum digitalizálás, webshop működtetés, kontrolling, ügyfélszolgálat, stb. területeken támogatást nyújtó virtuális asszisztensek.

Miben mások, mint egy hagyományos értelemben vett személyi asszisztens/titkárnő?

A fenti leírásomból is talán jól látható, hogy teljesen mások. Természetesen vannak átfedések a klasszikus értelemben vett személyi asszisztensi/titkárnői feladatokkal, de sokkal szélesebb a spektrum.

Néhány különbség a teljesség igénye nélkül:

  • A virtuális asszisztensek (VA) alapvetően vállalkozói minőségben dolgoznak. Természetesen virtuális asszisztens akár munkavállalói státuszban is létezhet, de ez esetben már elveszíti azt az áhított "rugalmasságot, függetlenséget" a szóban forgó pozíció. (Tapasztalatom és a felméréseim szerint is a VA szakma választásának fő motivációi, hogy térben és időben rugalmasan, függetlenül végezhető munka.)
  • Ebben a fajta jogviszonyban eltűnik főnök-beosztott kapcsolat, a megrendelő és szolgáltató egyenrangú üzleti partnerré válik. A sikeres együttműködés mindkét fél érdeke, hisz a virtuális asszisztens hosszú távon akkor tudja vállalkozását fenntartani, ha a megrendelők elégedettek, ha a megrendelők vállalkozása sikeres és növekszik.
  • Jellemzően a klasszikus értelemben vett személyi asszisztens/titkárnő egyszerre egy munkáltató szolgálatában áll, többnyire fizikálisan is egy épületben a munkáltatójával. A virtuális asszisztens azonban a kapcsolatot többnyire online tartja a megbízójával (így fizikailag bárhol lehet, ahol internet van ;) ), általában párhuzamosan több cégnek nyújtja virtuális asszisztens szolgáltatását.

Hogyan lehet valakiből virtuális asszisztens? Hogy induljon neki? Milyen végzettség kell hozzá? Láttam például az interneten virtuális asszisztens képző tanfolyamot is már.

A rövid válaszom a kérdésre, hogy bárkiből, akár már holnaptól lehet virtuális asszisztens. :)

A bővebb válaszomban azonban óvva intenék mindenkit ettől az elhamarkodott lépéstől, így igyekszem kicsit részletesebb, realisztikusabb képet festeni erről a szakmáról. Ebben is dolgozni kell, sokat kell dolgozni, minőséget kell szolgáltatni ahhoz, hogy sikereket érj el, hogy hosszú távon fenn tudd tartani a VA vállalkozásodat.

A virtuális asszisztens szakma jelenleg nincs végzettséghez kötve. Külföldön, főképp angolszász területeken nagy hagyománya van már a virtuális asszisztenciának, de kimondott végzettség ott sem szükséges ahhoz, hogy valaki ezen a területen nyújtson szolgáltatást. Természetesen ott több képzés, oktató anyag is fellelhető, melyekkel időt lehet spórolni, de a saját tapasztalást nem feltétlenül ússzuk meg ezekkel a tanfolyamokkal. Találkoztam már a hazai piacon is képzési kínálattal a témában, de nem teszteltem őket, így nem tudom megítélni hatékonyságukat.

Összességében azonban elmondhatom, hogy a virtuális asszisztens legfőbb tulajdonsága a folyamatos tanulási vágy. A mi szakmánkban, a digitális térben dolgozunk. Egy olyan felületen, ahol naponta vannak újítások, minden órában jelennek meg új szoftverek, a meglévők felhasználása is gyakran változik. Egy jó virtuális asszisztens célja, hogy az ügyfelei igényeit maximálisan kiszolgálja, így képesnek kell lennie arra, hogy ezeket az új szoftvereket viszonylag hamar megtanulja használni, gyorsan tudjon alkalmazkodni a változásokhoz.

Ha ez megvan, vagyis hiszünk a life-long-learningben, akkor jöhet a nulladik lépés, hogy legyél tisztában önmagaddal, a szakmai képességeiddel, azzal, hogy mit szeretsz csinálni, miben vagy Te a legjobb. És persze nem árt, ha ezt a szakmai potenciálodat virtuális asszisztens szolgáltatásként értékesíteni tudod. 

Ezt követően érdemes csak elkezdened foglalkozni az összes többivel, mint pl. vállalkozás indításának megtervezése, kiadások, bevételek feltérképezése, árképzés, vagyis a virtuális asszisztens vállalkozás elindításán.

Mennyit lehet keresni virtuális asszisztensként? Tudsz esetleg egy sávot mondani? Vagy ez nagyon eltérő?

Már vártam ezt a kérdést, gyakran fölteszik a téma iránt érdeklődők. A virtuális asszisztens nem egyenlő a távmunkában foglalkoztatott alkalmazottal, így nem is beszélhetünk esetükben "kereset"-ről, munkabérről. Az, hogy valaki mennyiért, milyen áron tudja eladni a szolgáltatását virtuális asszisztensként teljes mértékben az adott VA-től függ. Az ő tudásától, tapasztalatától és nyilván a piac fizetőképességétől a szolgáltatása iránt.

Épp a napokban fejeződött be a szokásos felmérésem a hazai VA piacon (hamarosan olvasható lesz a virtualisasszisztens.blog.hu-n, ha végeztem az elemzéssel) , ahol kérdőív formájában, anonim válaszok alapján képet mutatok a magyar VA kínálatról szolgáltatások, árazás tekintetében. Ebből a felmérésből jól látszik, hogy a részt vevő, hazai piacra vállalkozóként szolgáltató virtuális asszisztensek órabére akár a 4.000 Ft-ot is meghaladhatja. Ha ezt fölszorozzuk a havi törvényes munkaórákkal, akkor már egy elég szép számot kapunk. ;)

Ha Anyukaként még otthon vagyok a gyerkőcömmel, de van napi néhány szabad órám (pl. alvásidőben) akkor is lehetek virtuális asszisztens?

A gyerkőccel otthon töltött idő remek alkalom arra, hogy kiszálljunk a mókuskerékből, hogy végig gondoljuk az életünk, karrierünk folytatását. Akár virtuális asszisztens is lehetsz, de az esetleges csalódások elkerülése érdekében először javaslom, hogy térképezd föl a területet, és saját magadat. Legyél tisztában azzal, hogy mi mindenre van szükség ahhoz, hogy virtuális asszisztenssé válj . Szeretnél-e erre egy vállalkozást felépíteni, vagy csak munkaviszony keretében szeretnél távolról "bedolgozni" 1-2 cégnek?

Amit tapasztalok, hogy sokan szeretnének keresetkiegészítést a gyerkőc mellett, ahogy fogalmazol, napi néhány órában. Nos, nem mondom, hogy lehetetlen, de a virtuális asszisztensség kőkemény munka, amibe 100%-ban oda kell tenned magad.


Ha Téged is érdekel a VA szakma, Adrienn ebben a FB csoportban fogja össze és osztja meg tudását, tapasztalatait mentorként a hazai (leendő) virtuális asszisztensek számára: https://www.facebook.com/groups/virtualisAsszisztensekMagyarorszagon/
És hogy ne csak szakmázás legyen, hanem kereslet-kínálat könnyebben egymásra találjon, Adrienn létrehozott egy FB csoport, ami ennek piacteréül szolgál: https://www.facebook.com/groups/VirtualisAsszisztensKeresKinal/