(Jobban) szeretem magam - vagyis a Mondj Igent Magadra kihívás 4. napja

2023.12.04

Alább olvashatod a 4. napi feladatodat (ami az egyik legfontosabb feladat) és annak hátterét, de ha inkább hallgatnád vagy néznéd, akkor az alábbi képre kattintva ezt is megteheted:

A mai megeresítő mondatunk, amit mindenkivel szívem szerint leiratnék százszor: 

Értékes vagyok, és megérdemlem a jót az életemben.


Önismereti feladatunk mára: Készíts egy listát a saját erősségeidről és az eddigi sikereidről. Gondolj vissza azokra az alkalmakra, amikor büszke voltál magadra. A listádon legalább 5 erősséged és 5 sikered legyen.

Kezdj egy önvizsgálattal, gondolkozz el azokon az alkalmakon, amikor valóban büszke voltál magadra. Jegyezd fel azokat a pillanatokat, amikor sikeresnek érezted magad, legyen szó akár kisebb eredményekről vagy nagyobb mérföldkövekről.Nézd meg, milyen képességeid és erősségeid segítettek ezeknek a sikereknek az elérésében. Fontos, hogy értékeld és elemezd ezeket, mivel gyakran vesszük természetesnek azokat az erősségeinket, amelyek valójában különlegesek és dicséretre méltóak.

Ez a feladat arra ösztönöz, hogy értékeljük és elismerjük saját eredményeinket és erősségeinket. A pozitív pszichológia szerint az önerősségek felismerése és azok tudatos alkalmazása növeli a boldogságot és a belső elégedettséget.

Miért jó, ha ezt teszed? A saját erősségeink ismerete és a sikereink hangot adása rendkívül fontosak személyes és szakmai fejlődésünk szempontjából. Ennek több oka is van:
    • Önbizalom és Önbecsülés: Az erősségeink ismerete növeli az önbizalmat és az önbecsülést. Tudatában lenni annak, hogy milyen képességekkel rendelkezünk, segíthet abban, hogy magabiztosabban lépjünk fel különböző helyzetekben.

    • Pozitív Önértékelés: A sikereink megünneplése és azokra való odafigyelés javítja a pozitív önértékelést. Ez segít abban, hogy optimistábban tekintsünk a jövőre és a kihívásokra.

    • Motiváció és Céltudatosság: Amikor ismerjük erősségeinket és ünnepeljük sikereinket, ez motivál minket a további fejlődésre és segít tisztábban látni a céljainkat.

    • Személyes Fejlődés: Az erősségeink felismerése és kiaknázása elősegíti a személyes fejlődést. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyabban használjuk ki a rendelkezésre álló lehetőségeket.

    • Jobb Döntéshozatal: Az önismeret részeként az erősségeink és sikereink tudatosítása segít abban, hogy jobb döntéseket hozzunk, legyen szó karrierről, személyes életútról, vagy akár mindennapi választásokról.