(Jobban) szeretem magam kihívás 22. napja

2023.12.22

Tudom-tudom, nyakunkon a Karácsony, már csak kettőt alszunk és itt van, Kevinnel együtt. (Apropó, ahol szintén kötelező elem a Reszkessetek betörők megnézése, a TV2 dec. 24-én 21 órától adja, de a Videa-n bármikor meg tudjátok nézni).

Szóval tényleg itt van. És ez azt is jelenti, hogy már csak 2 e-mailt küldök itt ezen kihívás keretén belül. :(
Tisztában vagyok vele, hogy nem ma van a legtöbb időd magadra, de egy témát az önszeretet kapcsán mindenképpen be akartam hozni.

Ez pedig a mozgás és annak fontossága.
A mozgás nem csak a fizikai állapot javítására szolgál, hanem hozzájárul a mentális egészségedhez, az önbecsülésed növeléséhez, az önfegyelmed fejlesztéséhez, és az emberi kapcsolatok erősítéséhez, ami mind hozzájárul az önszereteted kialakulásához és fenntartásához.

De van egy fontos dolog a mozgás kapcsán. Ez is fejben (is) dől el.
Hogy miért mondom?

2007-ben két kutató végzett 84 szállodai szobalány bevonásával egy kutatást. Megkérdezték tőlük, hogy mennyit mozognak? Azt feltételeznénk, hogy a szállodai szobák kitakarításához szükséges fizikai munka miatt mindenki azt válaszolta, hogy "piszok sokat". De képzeld, a takarítónők harmada azt mondta, hogy nem végez testmozgást, míg a fennmaradó kétharmaduk azt, hogy nem mozognak rendszeresen. Pedig ha egész hétvégén takarítasz, ágyneműt cserélsz, porszívózol, ablakot pucolsz már az egész komoly fizikai megterhelés, nem?
De a takarítónők ezt a munkát mégsem tulajdonították testmozgásnak.
A kutatók megvizsgálták a takarítónők fizikai állapotát ekkor, és arra az eredményre jutottak, hogy tényleg egyáltalán nem fittebbek az ülő munkát végző embereknél.

És a vizsgálat innentől lesz izgalmas: a szobalányokat két csoportra osztották.
Az egyik csoportot arról informálták, hogy a napi munkájuk - amely magába foglalja a takarítást és a szobák rendben tartását - már eleve kielégíti a napi ajánlott testmozgás mennyiségét. Különböző vizuális eszközöket is bevetve mutatták meg nekik, hogy a munka, amit végeznek igazából testmozgás.
A másik csoportot nem tájékoztatták erről, vagyis ők nem voltak tudatában annak, hogy a munkájuknak vannak egészségügyi előnyei, ők ugyanúgy folytatták a napjaikat, mint a kutatás előtt.
Az eredmények szerint azok a szobalányok, akik tudatában voltak munkájuk egészségügyi előnyeinek, 1 hónap alatt jelentős javulást mutattak egészségügyi paramétereikben, mint például a testtömegük (átlagosan 1 kg-ot fogytak), a vérnyomásuk, és a testzsír-százalékuk csökkenése. Mindez annak ellenére történt, hogy a tájékoztatott csoport nem változtatta meg a munkavégzése módját vagy intenzitását, csupán a munkájukkal kapcsolatos hozzáállásuk változott meg.
Ez a kísérlet azt sugallja, hogy az attitűd és a mentális állapot jelentősen befolyásolhatja az egészségedet, és hogy a pozitív gondolkodás önmagában is képes elősegíteni az egészség javulását. Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a tudatosság és a szemléletváltás önmagában is erőteljes eszköz lehet az egészségjavításban és a viselkedésváltozásban.

Szóval, ha ma mégis takarítasz, akkor gondolj arra, hogy éppen testmozgást végzel. :)

De ha már túl vagy az előkészületeken, és ténylegesen mozognál ma egy picit. Esetleg januártól a több sport az újévi fogadalmad, akkor itt eléred az én 6 kedvenc, ingyenes otthon elvégezhető, eszköz sem kell hozzá, csak az elhatározásod, Youtube edzésemet: van 3,5 perces és 45 perces is közte. Van tánc, box, sétálós edzés és egy jóga is közötte. Igyekszem a 7 napból hatszor közülük az egyikkel indítani a napomat. 3,5 percnek legalább bele kell férnie mindenkinek, nem? Hogy éppen box-olok vagy táncolok esetleg jógázom, az pedig a reggeli hangulatomon múlik. :)
És egyébként szerintem a gyereknevelés is testmozgás. Főleg, ha egy kis totyogó után rohangál az ember.

Csodaszép pozitív napot:

Mea

U.i: Alább is megtalálod az edzős videókat, egy lejátszási listába tettem és a legrövidebb van elől, a 3,5 perces. Ami a napod 0,2 %-a. Ugye érted, hogy mire akarok célozni? ;)

Köszönöm a kedves visszajelzéseket is, amiket írtok privát vagy a Facebook csoportban a Kihívásról. (Ha még nem tetted, kattints ide, és lépj be ebbe a szuper támogató közösségbe.)

Egy párat meg is osztok veled inspirációként:

"Szia Mea, Engem a pozitív megerősítés hozott ide. Az év végi hajrába elsiklunk az egyszerű, ám mégis fontos dolgok felett. Hasznosnak tartom, hogy megtanuljunk nap, mint nap pozitív gondolatokat hordozni és önmagunkra is időt szánni. Már nagyon várom a holnapot, bíztos vagyok benne, hogy rengeteget tanulunk tőled! " (Eszter)
"A reális önértékelés felé vezető úton, egyik fontos pontnak gondolom, hogy megtanuljam újra szeretni önmagam. Bízom benne, hogy az adventi kihívásod a segítségemre lesz ezen az úton is! Oly sok más mellet, ezt a kezdeményezést is köszönöm Neked, Mea!" (Ilcsi)
"Ez a kihívàs úgymond kell nekem, mert legalàbb vki figyelmeztet, h hééé àllj meg egy pillanatra és foglalkozz magaddal, a lelkeddel mert ha anya jól van mindenki jól van köszönöm a lehetőséget Mea! " (Barbara)