(Jobban) szeretem magam kihívás 20. napja

2023.12.20

Már 20 napja velem tartasz (ha a kezdetektől itt vagy). Büszke vagyok rád nagyon! :)

Tartsd meg jó szokásodat. Hogy miért mondom ezt?

"Nem fog megváltozni az életed addig, amíg valamit meg nem változtatsz, amit minden nap csinálsz." (Maxwell)

Mindennapjainkat szokások szövik át, melyek együtt alkotják napi rutinunkat. Ezek többségét szinte észre sem vesszük, mégis meghatározzák életünket.

Ma arra bíztatlak, hogy válassz ki egy új egészséges szokást, amit bevezetsz mától az életedbe és gyakorlod napról napra.

Persze, hoztam néhány tippet ehhez, hogy én miből választanék:

- több vízivás: naponta 2 litert ajánlanak. De bevallom nekem is néha nehezen megy ez, főleg télen. Ezzel kapcsolatban 2 szokást vezettem be magamnak: reggelente éhgyomorra megiszom egy fél citrom levével ízesített pohár vízet, ill. minden alkalommal, amikor felállok kimenni mosdóba iszom egy pohár vízet. De sokan csinálják azt is, hogy étkezés előtt isznak egy pohár vízet. Mondjuk ennek kapcsán azt olvastam, hogyha így teszel, akkor az ívás és étkezés között azért teljen el 20-30 perc.

- szünetek: főleg home office-ban dolgozóként eshetsz bele az én hibámba Te is, de akár más keretek között is előfordulhat, hogy azt veszed észre, hogy órák óta ülsz a gép előtt és csak csinálod, csinálod, csinálod .... Régen a bankban azért irigyeltem a dohányzókat, mert ők rendszeresen tartottak szünetet a cigi miatt. Ne szokj rá kérlek ezért, de ahogy nekem most már az órám jelzi, úgy te is találj valamilyen figyelmeztetési módot magadnak arra, hogy igenis 45 perc után jár egy kis pihi, mozgás, jutalom. Ne adj Isten még a kedvenc zenéd meghallgatása is beleférhet. Esetleg egy csésze tea, 5 perc légzőgyakorlat, néhány pozitív megerősítés stb.

- digitális detox: tervezz be naponta olyan időszakokat, amikor teljesen elkerülöd az elektronikus eszközök használatát. Én azt próbálom bevezetni (ne mosolyogj, tényleg még a próbánál tartom), hogy este 8 után, már nem nyúlok a telefonomhoz, és az este hátralévő része offline, mondjuk egy könyvvel és családi beszélgetéssel tellik.

- korábbi lefekvés: naponta 7-9 óra az ajánlott. Tedd a kezed a szívedre! Neked sincs meg ez ugye általában? Mármint nem a szíved, hanem a 7-9 óra éjszakai ágynyugalom. Mindig találok valami olyan dolgot, ami elvisz és hoppá már 11, aztán egy pillanat múlva éjfél és fél 7-kor meg indul a nap. Pedig ezt is fontos lenne, úgyhogy szerintem én emellett teszem le a voksom. :)

- pozitív gondolatok: beiktathatsz a napodba olyan programpontot is, amikor pozitív megerősítéseket gyakorolsz, vagy akár végiggondolod az aznapi történéseket, és próbálod pozitív módon átkeretezni. Ér az énidős dolgokat is beírni a naptáradba. Nálunk például van családi online naptár, és nagyon hasznos. De erről majd később még írok szívesen az időmenedzsment kapcsán.

- hála, mit szeretek magamban, mosolygás: ezek már korábbi napokon voltak témák, de ezt a hármat mindenképpen jó szívvel ajánlom a napi rutinodba, mert nagyon sok pozitív hatásuk van. Tudod a mosolygás több tábla csokival felérő módon stimulálja az a gyadat. És még nem is hízlal. ;)

De lehetsz kreatív és bármilyen egyéb az egészséges életmódhoz kapcsolódó új szokást választhatsz (pl. étkezési szokás - több zöldség-gyümölcs stb.):

Azért gondolom ezeket a napi rutinokat fontosnak, mert nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészséget is javítják, ami hozzájárul az általános jólétünkhöz. Az egészséges életmód pedig hosszú távú előnyöket biztosít, mint például az energiaszint növelése, a stressz csökkentése és az általános életminőség javulása.

Tudod a Facebook csoportban még mindig várlak, és remélem, ott megosztod velem a Te szokásodat.

Csodás mosolygós, sok vizet ivós, hálás napot: 

Köszönöm a kedves visszajelzéseket is, amiket írtok privát vagy a Facebook csoportban a Kihívásról. (Ha még nem tetted, kattints ide, és lépj be ebbe a szuper támogató közösségbe.)

Egy párat meg is osztok veled inspirációként:

"Szia Mea, Engem a pozitív megerősítés hozott ide. Az év végi hajrába elsiklunk az egyszerű, ám mégis fontos dolgok felett. Hasznosnak tartom, hogy megtanuljunk nap, mint nap pozitív gondolatokat hordozni és önmagunkra is időt szánni. Már nagyon várom a holnapot, bíztos vagyok benne, hogy rengeteget tanulunk tőled! " (Eszter)
"A reális önértékelés felé vezető úton, egyik fontos pontnak gondolom, hogy megtanuljam újra szeretni önmagam. Bízom benne, hogy az adventi kihívásod a segítségemre lesz ezen az úton is! Oly sok más mellet, ezt a kezdeményezést is köszönöm Neked, Mea!" (Ilcsi)
"Ez a kihívàs úgymond kell nekem, mert legalàbb vki figyelmeztet, h hééé àllj meg egy pillanatra és foglalkozz magaddal, a lelkeddel mert ha anya jól van mindenki jól van köszönöm a lehetőséget Mea! " (Barbara)