(Jobban) szeretem magam kihívás 19. napja

2023.12.19

Üdvözöllek a 19. napon. Ma a stresszt járjuk kicsit körbe, illetve, a negatív stressz leküzdéséhez hozok néhány instant tippet. 

Gondolkodtál már azon, hogy milyen nehéz valójában egy pohár víz?

Egy pszichológus a teremben járkált, miközben stresszkezelést oktatott a közönségnek. Amikor felemelt egy poharat, mindenki a megszokott "félig üres vagy félig teli?" kérdésre számított. Ehelyett mosolyogva azt kérdezte:
- Milyen nehéz ez a pohár víz?
A válaszok 2 dekagrammtól fél kilóig terjedtek. A pszichológus azonban így válaszolt:
- A tényleges súly nem lényeges. Attól függ, milyen hosszan tartom a kezemben. Ha csak egy percig tartom, az nem probléma. Ha egy órán át tartom, megfájdul a karom. Ha egy napig tartom, a karom elzsibbad és megbénul. Egyik esetben sem változik a pohár víz súlya, de minél tovább tartom, annál nehezebb lesz.
Majd így folytatta:
- Az életben a stressz és az aggodalom olyan, mint ez a pohár víz. Gondolj rájuk egy kis ideig, és semmi sem történik. Gondolj rájuk egy kicsit hosszabban, és elkezdenek fájni. És ha egész nap rájuk gondolsz, megbénulsz, képtelen leszel bármit is csinálni.
Nagyon fontos, hogy tudd elengedni a problémáidat. Este minél előbb tedd le minden terhedet. Ne cipeld őket tovább az estébe és az éjszakába.
Ne felejtsd el letenni a poharat!

A karácsonyi ünnepek gyakran összekapcsolódnak a melegség és öröm érzetével, de számos ember számára ez az időszak a stressz és a túlterheltség időszaka is lehet.

Hoztam néhány tippet, amikkel szerintem instant, gyorsan csökkenteni tudod a stressz szintedet. De ha nem vagy stresszes, akkor is bátran bevetheted a többségét arra, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Mély Légzés: Vegyél öt mély, tudatos lélegzetet. Lassan lélegezz be az orrodon keresztül, majd lassan lélegezz ki a szádon keresztül.
Számolás Tízig: Zárd be a szemed, és számolj lassan tízig, miközben minden számra fókuszálsz.
Nyújtó Gyakorlatok: Végezz néhány egyszerű nyújtógyakorlatot az asztalnál ülve vagy állva. Nyújtsd meg a karjaidat, a hátadat és a lábaidat.
Vízivás: Igyál egy pohár vizet lassan és tudatosan. Figyelj a víz ízére és hőmérsékletére.
Természetes Környezet: Nézz ki az ablakon, és figyeld meg a természetet vagy az utcán zajló életet néhány percig.
Zenehallgatás: Hallgass meg egy nyugtató vagy kedvenc dalt.
Gyors Séta: Tegyél egy rövid, gyors sétát, lehetőleg friss levegőn.
Aromaterápia: Használj nyugtató illóolajat, mint például levendula vagy kamilla.
Rövid Képzeletbeli Utazás: Képzeld el, hogy egy nyugodt helyen vagy, mint egy tengerpart vagy egy csendes erdő.

Az önszereteted és önbizalmad növeléséhez arra szeretnélek kérni, hogy akár stresszes vagy akár nem ebben a pillanatban, gondold végig, hogy neked mik azok az eszközök, amik segíthetnek "letenni a poharat". Írj fel magadnak 3 olyan eszközt, amit segítségül hívhatsz a következő stresszes pillanatodban. Használhatod a fenti listám, de bátran válogass a saját eszköztáradból is.

És használd ezeket fel a következő nehéz pillanatodban.

Stresszmentes napot kívánok:

Mea

Köszönöm a kedves visszajelzéseket is, amiket írtok privát vagy a Facebook csoportban a Kihívásról. (Ha még nem tetted, kattints ide, és lépj be ebbe a szuper támogató közösségbe.)

Egy párat meg is osztok veled inspirációként:

"Szia Mea, Engem a pozitív megerősítés hozott ide. Az év végi hajrába elsiklunk az egyszerű, ám mégis fontos dolgok felett. Hasznosnak tartom, hogy megtanuljunk nap, mint nap pozitív gondolatokat hordozni és önmagunkra is időt szánni. Már nagyon várom a holnapot, bíztos vagyok benne, hogy rengeteget tanulunk tőled! " (Eszter)
"A reális önértékelés felé vezető úton, egyik fontos pontnak gondolom, hogy megtanuljam újra szeretni önmagam. Bízom benne, hogy az adventi kihívásod a segítségemre lesz ezen az úton is! Oly sok más mellet, ezt a kezdeményezést is köszönöm Neked, Mea!" (Ilcsi)
"Ez a kihívàs úgymond kell nekem, mert legalàbb vki figyelmeztet, h hééé àllj meg egy pillanatra és foglalkozz magaddal, a lelkeddel mert ha anya jól van mindenki jól van köszönöm a lehetőséget Mea! " (Barbara)