(Jobban) szeretem magam kihívás - 14. napja

2023.12.14

A 14. nap - a kapcsolatokról fog szólni. Nézd meg a videót, vagy olvasd el alább. 

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói felfedezték, hogy az emberi agy hasonló módon reagál a társasági interakciók hiányára, mint az éhségre.

A Harvard Egyetem több mint 75 éve tartó kutatása szerint pedig a jó élet alapja a jó kapcsolatokban rejlik. Ez a hosszútávú kutatás, amely 724 férfi életét követte nyomon, beleértve John F. Kennedy amerikai elnököt is, megerősítette, hogy a boldogságunk és egészségünk szorosan összefügg a jó kapcsolatokkal. A kutatás kimutatta, hogy a több közösségi kapcsolattal rendelkező emberek boldogabbak, egészségesebbek és hosszabb életet élnek, mint azok, akik kevesebb kapcsolattal rendelkeznek. Fontos azonban, hogy nem a kapcsolatok száma, hanem minősége számít.

A mély és intim kapcsolatok, ahol biztonságban érezhetjük magunkat és elfogadottak vagyunk, segítenek megküzdeni az élet nehézségeivel és elősegítik a személyes fejlődést. Ezen kapcsolatok jelentőségét mutatja, hogy azok, akik elégedettek kapcsolataikkal 50 éves korukban, később egészségesebb idős korukat élik meg. Sőt, a jó kapcsolatok még az öregedési folyamatot is lassítják.

A kutatás rámutatott, hogy a jelentőségteljes kapcsolatokban való részvétel nem feltétlenül igényel romantikus vagy hosszú távú párkapcsolatokat. A hétköznapi, rövid interakciók, mint a barátságos csevegések vagy a közösségeken belüli kapcsolódások is hozzájárulnak a jólét érzéséhez és a tartozás érzéséhez. Az ilyen "mikrokapcsolódások" is segíthetnek a pozitív mentális állapot fenntartásában.

Az alábbi videóban még többet megtudhatsz erről a kutatásról:

"Értékelem és ápolom a pozitív, támogató kapcsolatokat az életemben, amelyek erőt és örömet adnak nekem."

Annak az 5 embernek vagy az átlaga, akivel a legtöbb idődet töltöd. Ez a kijelentés arra utal, hogy az emberek nagymértékben befolyásolják egymást, és a környezetünk, különösen azok az emberek, akikkel a legtöbb időt töltjük, jelentősen határozzák meg gondolkodásmódunkat, döntéseinket és viselkedésünket.

A lényege az, hogy ha körülöttünk pozitív, inspiráló és támogató emberek vannak, akkor valószínűbb, hogy magunk is pozitív irányban fejlődünk. Ugyanakkor, ha negatív vagy romboló emberek vesznek körül minket, azok hatása is befolyásolhatja a személyiségünket és döntéseinket. Ez a koncepció arra ösztönözhet minket, hogy gondosan válasszuk meg, kikkel töltjük időnket, és keressünk inspiráló, pozitív társaságot, közösséget.


Köszönöm a kedves visszajelzéseket is, amiket írtok privát vagy a Facebook csoportban a Kihívásról. (Ha még nem tetted, kattints ide, és lépj be ebbe a szuper támogató közösségbe.)

Egy párat meg is osztok veled inspirációként:

"Szia Mea, Engem a pozitív megerősítés hozott ide. Az év végi hajrába elsiklunk az egyszerű, ám mégis fontos dolgok felett. Hasznosnak tartom, hogy megtanuljunk nap, mint nap pozitív gondolatokat hordozni és önmagunkra is időt szánni. Már nagyon várom a holnapot, bíztos vagyok benne, hogy rengeteget tanulunk tőled! " (Eszter)
"A reális önértékelés felé vezető úton, egyik fontos pontnak gondolom, hogy megtanuljam újra szeretni önmagam. Bízom benne, hogy az adventi kihívásod a segítségemre lesz ezen az úton is! Oly sok más mellet, ezt a kezdeményezést is köszönöm Neked, Mea!" (Ilcsi)
"Ez a kihívàs úgymond kell nekem, mert legalàbb vki figyelmeztet, h hééé àllj meg egy pillanatra és foglalkozz magaddal, a lelkeddel mert ha anya jól van mindenki jól van köszönöm a lehetőséget Mea! " (Barbara)