(Jobban) szeretem magam kihívás - 11. napja

2023.12.11

Köszöntelek a 11. napon, alább elolvashatod a mai témánkat, itt pedig meg is hallgathatod/nézheted. 

Az empátia, vagyis az a képesség, hogy bele tudunk helyezkedni a másik nézőpontjába, és át tudjuk érezni a helyzetét, a személyes boldogság egyik kulcsfontosságú összetevője. A fiatalok egyre kevésbé vannak birtokában, és ez lehet az oka a növekvő elégedetlenségüknek .Tehát az empátia a boldogság egyik kulcsa: a dánok például már az iskolában oktatják. A Michigani Egyetem 14 ezer hallgató bevonásával készült vizsgálata azt mutatta, hogy a mostani nemzedék 40 százalékkal kevésbé empatikus, mint a 80-as, 90-es évek egyetemistái. A kutatók szerint a növekvő nárcizmus és az ezzel párhuzamosan csökkenő empátia lehet a fő oka annak, hogy a gyerekek és fiatalok körében meredeken nő a depresszióval és a mentális betegségekkel küzdők száma.

Dánia régóta a világ legboldogabb országának számít. Ennek egyik oka az lehet, hogy náluk már az iskolában is külön órát szentelnek az empátia oktatásának. A Klassens Tid – vagyis osztályóra – 6 és 16 éves kor között minden évfolyamon heti egy órában szerepel a tantervben. A gyerekek az óra folyamán a saját készítésű sütijüket majszolják, közben megbeszélik a csoport problémáit: ha valakit kiközösítenek, bántanak, vagy ha bármilyen ellentét ütötte fel a fejét a közösségben. Megtanulnak beszélni a problémákról, és ami még fontosabb, meghallgatni is a másikat.

Köszönöm a kedves visszajelzéseket is, amiket írtok privát vagy a Facebook csoportban a Kihívásról. (Ha még nem tetted, kattints ide, és lépj be ebbe a szuper támogató közösségbe.)

Egy párat meg is osztok veled inspirációként:

"Szia Mea, Engem a pozitív megerősítés hozott ide. Az év végi hajrába elsiklunk az egyszerű, ám mégis fontos dolgok felett. Hasznosnak tartom, hogy megtanuljunk nap, mint nap pozitív gondolatokat hordozni és önmagunkra is időt szánni. Már nagyon várom a holnapot, bíztos vagyok benne, hogy rengeteget tanulunk tőled! " (Eszter)
"A reális önértékelés felé vezető úton, egyik fontos pontnak gondolom, hogy megtanuljam újra szeretni önmagam. Bízom benne, hogy az adventi kihívásod a segítségemre lesz ezen az úton is! Oly sok más mellet, ezt a kezdeményezést is köszönöm Neked, Mea!" (Ilcsi)
"Ez a kihívàs úgymond kell nekem, mert legalàbb vki figyelmeztet, h hééé àllj meg egy pillanatra és foglalkozz magaddal, a lelkeddel mert ha anya jól van mindenki jól van köszönöm a lehetőséget Mea! " (Barbara)