Tudtad, hogy az állam minden újszülöttnek ad 42 500 Ft-ot?

2024.03.07

Biztos hallottad már a babakötvény kifejezést, itt azonban elég sok fogalom keveredik. Életkezdési támogatás annak a neve, amit minden újszülött kap. Ez 42 500 Ft, mely összeget a gyermek születése után a Magyar Államkincstár kezeli egy úgynevezett letéti Start-számlán, melyhez az állam az előző évi infláció mértékével megegyező kamatot ír jóvá.

Ha azonban nyitsz a gyermekednek egy díjmentes Start-értékpapírszámlát, az Államkincstár automatikusan átvezeti erre az életkezdési támogatást, átváltja babakötvényre, és így arra az összegre is megkapja a gyermek az infláció feletti kamatprémiumot.


De mi is ez a babakötvény?

Egy állampapír, egyedisége abban rejlik, hogy segítségével a gyermeked részére takarékoskodhatsz úgy, hogy az állam infláció feletti kamatot és állami támogatást fizet.A babakötvényt a gyermeked a18. születésnapja után használhatja fel.
Csak rajtad múlik, hogy mikor teszel félre rá, nincs rendszeres elköteleződés. Fizethetsz be havonta, de akár egy nagyobb összeget egyszer.

A Start-értékapírszámlára megnyitása után minden arra beutalt összegből automatikusan babakötvény vásárlása történik.Csak rajtad múlik, hogy mikor teszel félre rá, nincs rendszeres elköteleződés. De a szülők mellett nagyszülők, rokonok is alkalmanként vagy rendszeresen kisebb-nagyobb összegeket tehetnek félre így a gyermek részére, készpénzbefizetéssel, utalással vagy akár bankkártyás fizetéssel is.

Változó kamatozású: a kamatbázis mindig az előző évi, Központi Statisztikai Hivatal által megállapított éves átlagos infláció, amire 3 százalék kamatprémiumot ad neked az államkincstár. Jelenleg 17,5% ez a kamat.

Az állam a befizetések után évente 10 százalékkal, de legfeljebb 12 000 forinttal támogatja a gyermekcélú megtakarításokat. Azaz ha évi 120 000 forint befizetsz, akkor kimaxolod az állami támogatást.
A kamat Start-értékpapírszámlán történő jóváírása évente február 1-jén történik. 2024. február 13. napjától a Start-számlára természetes személyek által befizethető összeg egy naptári évben nem haladhatja meg az 1 200 000 forintot.

A babakötvényt a gyermeked a18. születésnapja után használhatja fel.

Nézzük mit jelent ez számokban:

Ha havonta 10 ezer Ft-ot fizetsz be, akkor 19 év múlva több, mint 4 millió Ft lehet a lejáratkor felvehető összeg. A MÁK oldalán elérhető egy kalkulátor, amivel te is kiszámolhatod, hogy mekkora befizetéssel hova juthatsz el.