Az első kapcsolatom - a bankkal 

2020.08.04

Avagy mikor nyissuk meg gyermekünk első bankszámláját? 

Még most is fel tudom idézni azt az izgatott érzést, ami a 14. születésnapom környékén fogott el. Éreztem, hogy lassan eljön az idő. Ezt már tovább nincs értelme húzni. Régóta szemeztem vele, de erre is az volt a válasz, mint oly sok mindenre még akkor: te ehhez túl kicsi vagy. Úgy vágytam rá már akkor. Tudtam, hogy ez egy fontos lépés lesz az életemben. Hiszen ez lesz az első. Az első........
bankszámlám.

Ugye ti sem gondoltatok másra? :)

Na, de nézzük csak meg, mikor essen át gyermekünk a pénzügyi szüzességen, és hol nyissuk meg neki az első bankszámlát? 


Hány éves kortól lehet egy gyereknek bankszámlája és bankkártyája? 

A legtöbb banknál 14 éves kor az alsó korhatár, ám például az OTP Junior és a Sberbank Zsebpénz számla már 0-18 éves kor között is nyitható, míg a K&H Ifjúsági számla 6, a Revolut Junior számla pedig 7 éves kortól érhető el. A számla önmagában azonban még korlátozott lehetőséget jelent akkor, ha nincs hozzá bankkártya, amivel vásárolni vagy készpénzt felvenni tud a gyermekünk. Ezt nézve már szűkebbek a lehetőségek: a K&H Ifjúsági számla mellé 14 éves kortól, míg az OTP Junior és a Revolut számlák mellé 7 éves kortól igényelhető plasztik. 

Hogyan tud költeni a gyermek a bankkártyával?

Ha a gyermek rendelkezik bankkártyával, akkor pont ugyanúgy tud költekezni, mint egy felnőtt számlatulajdonos. Van lehetősége bankkártyás fizetésre az üzletek (például iskolai büfé) pénztárainál, de online vásárlást is végrehajthat a kártya segítségével. Amennyiben a szülő szeretné kontrollálni ennek mértékét, akkor érdemes meghatározni egy megfelelőnek tartott napi vásárlási limitet, akár már a számla megnyitásával egyidejűleg. Ugyancsak adott a gyermek számára az automatából történő készpénzfelvétel lehetősége, így olyan helyeken is költekezhet, ahol nem biztosított a kártyás fizetés.

Miben tér el mégis egy ilyen bankszámla az enyémtől? 

A bevett gyakorlat szerint 18 év alatt még a számlanyitáshoz is szükséges a törvényes képviselő jóváhagyása (és akár kezességvállalása). Ezenkívül előfordulhat, hogy 14 és 18 év között a gyermek csak korlátozott rendelkezési jogot kap a számla fölött, a 14 évnél fiatalabb gyermek számlája fölött pedig egyenesen a szülő rendelkezik. Ha a gyermek elmúlt 14 éves, van saját bankkártyája és a rendelkezési joga sincs korlátozva, akkor is van lehetőség arra, hogy a szülő ellenőrizze a bankszámlán történő tranzakciókat. Erre alkalmas például a havi bankszámlakivonat, melyen minden aktivitás fel van tüntetve, sőt, némi költség ellenében SMS-értesítést is lehet kérni a vásárlásokról, akár a szülő telefonszámára.

A gyermekeknek igényelhető bankszámlák feltételeiről és költségeiről alább találtok a Bankmonitor jóvoltából egy összefoglaló táblázatot:


A cikk forrása: www.bankmonitor.hu oldala


Amennyiben pénzügyi kérdésekben elakadnál, segítségre van szükséged hitel, CSOK, babaváró kölcsön felvétele kapcsán, fordulj hozzánk bizalommal e-mailben a penzugyek@anyatalpalo.hu címen keresztül.