Agresszíven viselkedik a gyermekem. Mit tegyek?

2017.10.18

A gyermekem folyamatosan konfliktusba kerül kortársaival, mely gyakran agresszióval végződik. Ez normális?

Nagyon fontos leszögezni, hogy az agresszív viselkedés, illetve az agresszió kontrolljának a megtanulása a társas fejlődés egyik fontos mozzanata. Már a csecsemőnél is megfigyelhetők az agresszió korai jelei, ilyen pl. a dühödt sírás, hánykolódás, ha bizonyos szükségleteit nem elégítik ki, vagy félbehagyják. Az idő előre haladtával és a kognitív fejlődéssel ez változik.

Az óvodás korban az agresszió szorosan összefügg az egocentrikus, énközpontú világ megjelenésével. A gyermek ekkor éri el azt az érettségi fokot, hogy már elkülöníti önmagát a másiktól, ugyanakkor még nem tud a másik fejével gondolkodni, csak saját magára képes összpontosítani.

A közösségben kialakuló konfliktus gyakori oka az osztozkodás képtelensége, a féltékenység, de az is lehet, hogy ez az egy módja van, hogy középpontba kerüljön és figyelmet kapjon a gyermek. Kimutatható, hogy a második életév körül a lányoknál csökken, míg a fiúknál enyhén emelkedik a mérhető agresszív viselkedés. Ez nem azt jelenti, hogy a lányoknál nincs jelen, hanem inkább más minőségben. A lányok inkább a másik személy barátságát veszik célba (kapcsolati agresszió), pl.: "nem akarok veled játszani; nem leszek a barátnőd, ha vele játszol" kijelentésekben mindez jól tetten érhető. A fiúknál viszont ténylegesen a fizikális agresszió jelenik meg: rúgnak, harapnak, verekszenek.

Fontos, hogy felnőttként a konfliktust ne tovább élezzük, vagyis ne agresszióval válaszoljunk, mert az csak erősíti az agresszív viselkedést a negatív modellkövetés által. Próbáljuk megérteni az egész helyzetet, a kiváltó előzményekkel együtt. Alapszabály az is, hogy a viselkedést ítéljük el, ne magát a személyt. Vagyis a gyermeket ne az agresszióval azonosítsuk: Ne azt mondjuk, hogy ő rossz, hanem helytelen, amit épp csinál. Fontos az agresszív viselkedés következményének a megtapasztalása is, persze nem büntető jelleggel, inkább célzottan, következetesen kell kiiktatni a nemkívánatos magatartást.