A Monopoly - több, mint csak egy játék?

2024.03.07

Képzeld 91 évvel ezelőtt márciusban indult hódító útjára a Monopoly nevű játék.

6 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál erről a társasról: 

  1. A Monopoly bekerült a Guinness Világrekordok könyvébe mint a legtöbbet eladott társasjáték. Több, mint 275 millió példányt adtak el világszerte.

  2. Több száz, ha nem ezernyi Monopoly variáció létezik, amelyek különböző témákat ölelnek fel, többek között városokat, filmeket, TV-műsorokat, videojátékokat és még egyetemi campusokat is.

  3. A leghosszabb folyamatosan játszott Monopoly játék 70 napig tartott.

  4. A Monopoly olyannyira elterjedt a kultúrában, hogy a "monopoly pénz" kifejezést gyakran használják az értéktelen vagy hamis pénz jelölésére.

  5. A legdrágább Monopoly szettet Sidney Mobell tervezte, 2 millió dolláros értékkel, 23 karátos aranyból és drágakövekből készült darabokkal.

  6. Rendszeresen rendeznek Monopoly világbajnokságokat, ahol a legjobb játékosok mérkőznek meg egymással.

És 4 dolog, amiért szerintem biztos jó ezt a társasjátékot játszani a gyerekekkel:

  1. A játék alapvető pénzügyi ismeretekre tanít, mint a pénzkezelés, befektetés, és adósságkezelés. A gyerekek megismerkedhetnek az alapvető gazdasági elvekkel, mint a kínálat és kereslet, valamint azzal, hogyan befolyásolhatják az ingatlanárakat a piaci viszonyok.

  2. A Monopoly arra ösztönzi a játékosokat, hogy alakítsanak ki hosszú távú stratégiákat, mint például hol és mikor vásároljanak vagy fejlesszenek ingatlanokat, miközben alkalmazkodnak a változó játékmenethez. Ez fejleszti a stratégiai gondolkodást és a döntéshozatali képességeket.

  3. A Monopoly közösségi játék, amely elősegíti a társas interakciót, kommunikációt és tárgyalási készségeket. A játékosoknak gyakran kell egyezkedniük egymással cserékről, bérlésekről és egyéb ügyletekről.

  4. A játék során a gyerekek gyakorolják a számolást, amikor pénzt kezelnek, bérleti díjakat számolnak és fejlesztéseket finanszíroznak, ami javítja matematikai készségeiket.

A Monopoly ajánlott életkora általában 8 éves kortól kezdődik, amely az a kor, amikor a gyerekek már képesek megérteni a játék alapvető szabályait és stratégiáit, valamint kezelni a szükséges pénzügyi és matematikai készségeket.

Egy Monopoly játék időtartama változó; egy átlagos játék 1-4 órát vehet igénybe. A játék hossza függ a játékosok számától, alkalmazott stratégiáktól, és attól, hogy milyen szabályváltozatokat használnak. Vannak olyan szabályok és játékmódok, amelyek célja a játék felgyorsítása, így ha rövidebb játékidőt szeretnénk, érdemes ezeket alkalmazni.