A kevesebb néha több -   interjú C. Szabó Helgával

2019.04.25

C. Szabó Helgával a napokban megjelent könyve kapcsán beszélgettünk. A cím és alcím már önmagában felkeltette az érdeklődésemet, hiszen jómagam is napi szinten zsonglőrködök a feladataimmal és küzdök az állandó időhiányommal.  


Ki az a C. Szabó Helga? Mit tudhatunk rólad?

A 80'as években születtem, a 90'es években voltam lázadó tinédzser, és a 21. század küszöbén jártam egyetemre. Talán ez megmagyarázza, hogy

C. Szabó Helga
C. Szabó Helga
  • miért van különös vonzalmam a téli szalámi és banán iránt,
  • miért van még mindig aztbiztosannemdobjukki státuszban, a szétnyűtt, lekoptatott, de még mindig élénk emlékeket felelevenítő 16 lyukú Dr. Martens bakancsom, amit a gimi évei alatt a 40 fokos hőség, és anyukám rimánkodó hangja sem tudott lerobbantani a lábamról,
  • és hogy szerintem miért lehet a legnagyobbat az István a királyra tombolni,
  • és hogy mit is jelent, ha valaki azt mondja alkonyattól pirkadatig.

Szülői büszkeségre közgazdászként lediplomáztam, és én is beálltam a jómunkásemberek sorába, és igazi multikatonává avanzsáltam.

Aztán jött a mélyvíz. 2012-ben jöttek a fiúk, egyszerre, ketten (Zente és Zétény). Majd 2015-ben csatlakozott hozzájuk a Alina, így a káosz és logisztikai elvárások tovább fokozódtak. Azt hiszem ezek voltak az egyértelmű jelek arra, hogy a hatékonysággal bizony nekem foglalkoznom kell - nincs mese - ez lehet a túlélésem(ünk) záloga. Így indultam az időmenedzsment irányába... aztán persze lett még pár vadhajtásom, de arról lejjebb.

A mivel foglalkozom... na az már egy nehezebb kérdés. 
Mindig úgy éreztem, hogy ha valamilyen kérdéssel meg lehet fogni, akkor kapásból már ez az. És itt nem csak azokra a jól ismert szólamokra gondolok, hogy nő, feleség, anya... Hanem nekem egyszerre több 'foglalkozásom' is van, amelyek igencsak eltérnek egymástól - bár én megtaláltam bennük a szinergiát is, ezért is űzöm őket párhuzamosan. 
Egyrészt foglalkozom coachinggal - meglepő módon főként időmenedzsmenttel. Vannak egyéni ügyfeleim, és tartok csoportos foglalkozásokat is. Másrészt tartok tréningeket cégeknek - főként motivációról, és stratégia tervezésről. Ebből született aztán az ötlet a kreatív tervezők megalkotására, így több saját kiadványt készítettünk már kooperációban Potápi Ritával, ami a tervezésről szól - ilyen például a kreatív évtervező, amely segít a vállalkozásoknak megtervezni a következő évüket. 
Harmadrészt és mostanában az időm jelentős hányadát ez teszi ki - foglalkozom interior tervezéssel és ehhez kapcsolódó projektmenedzsmenttel. Egy lakás felújítása során az első falbontástól az utolsó váza elhelyezéséig mindent én tervezek és menedzselek. A végére már általában piszkosul kifáradok, de az utat magát - ahogyan egy zegzugos lakásból egy élhető otthon lesz nagyon élvezem. 
Negyedrészt mostanában elkezdtem kacsingatni a grafikák irányába is. Ez még csak egy aprócska lépés ebbe az irányba, de úgy érzem, hogy vonz annyira, hogy minél több energiát igyekezzek beletenni :).
Multipotenial - Emily Wapick után szabadon. Ma már ezt a kifejezést használják az így mükődö emberekre :). Régen zavart, hogy nem tudom a figyelmem egy irányba terelni - hogy a fókuszomba, nem csak egyszerűen új ötletek úsznak, hanem teljesen új területek is, amiket meg akarok ismerni, amiket meg szeretnék tanulni. Ma már igyekszem elfogadni ezt és átvinni az egyikben tanultakat a másikba és fordítva. 


Miről szól pontosan a könyv? 

Írtam a célokról, a tervezésről, a prioritásokról, a fókuszról, a halogatásról, és igyekeztem górcső alá venni néhány hatékony módszert és technikát is, amelyek segíthetnek abban, hogy több időnk maradjon olyan dolgokra, amelyekre szeretnénk. Magunkra. A családra. Vagy ha akarjátok, akkor a munkára. :)

Megvizsgáltam, miért is lettünk ennyire elfoglaltak. Hogy miért és hogyan mosódtak el a határok a munka és a magánélet között? Hogy miért akarunk egyszerre mindent? Miért akarunk egy év alatt tízévnyi feladatot sűríteni a mindennapjainkba? Hogy miért van még mindig akkora teher a nőkön, az anyukákon? Hogy miért akarunk a legtöbben mindenkinek, mindenben megfelelni? Jó anyák, jó feleségek, ügyes háziasszonyok, kiváló munkaerők lenni, akik mindeközben persze mindig szuper csinosak és fittek. Hogy miért mondunk olyan nehezen nemet? Hogy sok esetben miért mi vagyunk még mindig az utolsók a prioritási listánkon?

A tervem az volt, hogy ne csak egy elméleti könyv szülessen, amelyben felvetem a problémát, majd megjegyzem, hogy igen, az élet nehéz, az idő meg kevés, hanem egy olyan, amelyben erre megoldási javaslatokat, ötleteket is megfogalmazok.


Miért pont ezekről a témákról írtál? 

Ahogyan korábban is írtam elsőre ikreket kaptam. A vállalkozási mentorom szerint ez fontos dolog. Most már én is azt gondolom, hogy az, legalábbis abból a szempontból, hogy viszonylag gyorsan rákényszerültem arra, hogy hatékonyan osszam be az időm.... hogy elengedjek dolgokat (amiket friss anyaként tökéletesen akarunk csinálni), hogy prioizáljak (ha az egyik önveszélyes helyzetben van, azt mentsem :)), hogy nemet mondjak... Aztán ez a dolog beszippantott, és elkezdtem ebbe az irányba képezni magam. Mire úton volt a harmadik már többrekesznyi időmenedzsmentről szóló szakirodalmon rágtam át magam, arra keresve a választ, hogy hogyan lehet összeegyeztetni a munkát is a családot. SPOLIER következik: sehogy - legalábbis közel sem úgy, ahogy a média ezt sulykolja. Ebből a tonnányi szakirodalomból az első felismerésem az volt, hogy jééé! Ezeket a könyveket 90%-ban férfiak írták. Ezekben a könyvekben pedig többnyire hihetetlen szuper és látszólag könnyedén hasznosítható trükkök, tippek, módszerek vannak felsorolva arra vonatkozóan, hogyan is lehetünk hatékonyabbak a munkánkban. A nap kilenctől ötig tartó intervallumában. És mi lesz a több idővel... a kilenc előtti órákkal és az öt utániakkal? Azok elveszhetnek a szürke ködben? Kicsit sem, így úgy gondoltam, hogy ezt megmutathatom és megírhatom, hogy egy nő, egy családanya hogyan próbálhatja jobban beosztani az idejét, a 9 előtt és az öt utáni órákban is.. Ezért született a könyv is...


Kinek ajánlod a könyvedet? 

Elsősorban nőknek és anyáknak. De azt gondolom, hogy a férfiaknak is hasznos olvasmány lehet. Elleshetnek néhány trükköt, na meg persze belekukkanthatnak, hogy mi mindennel is kell egy nőnek, anyukának foglalkoznia. Milyen elvárások és feladatok nehezednek rájuk nap, mint nap. 


Hol lehet megvásárolni a Kevesebb néha több c. könyved?

A könyv magánkiadásban készült, így a honlapomon keresztül vásárolható meg - a következő linken keresztül:

https://nokatopon.hu/a-kevesebb-neha-tobb-konyv-2/