5+1 támogatás otthonteremtéshez egy két (három?) gyermekes család esetén

2021.05.05

Hajnival még a főiskolán koptattuk együtt az előadók padjait. A statisztika szigorlatom meglétében határozottan fontos szerepet játszott ő, bevallom a módusz és medián nem állt a legközelebb a szívemhez. Ellenben már a közgazdász diplomám előtt a diákéveimben is szívesen foglalkoztam azzal, hogy az elérhető támogatások és ösztöndíjak közül megtaláljam a legoptimálisabb megoldásokat magamnak és a környezetembe lévőknek.

Ez a törekvésem a bankban töltött, több mint 15 év alatt és mostanság is elkísér. Csak már sokkal inkább az otthonteremtésre fókuszáltan, és nem a tanulmányi ösztöndíjra.

Így hát nem is lepődtem meg, mikor a relatív szórásért rajongó barátnőm megkeresett azzal a minap, hogy segítsek neki felderíteni, hogy ha most vásárolnak egy új ingatlant, ami egy nagyobb használt lakás, mint a mostani, akkor milyen támogatásokkal élhetnek.

Kedvenc csoporttársamnak és férjének 2 gyermekük van, de megsúgta, hogy gondolkodnak azon, hogy tovább bővüljön a család. És ne csak egy kiskutyával. :) [p1]

Nézzük sorba, hogy milyen támogatások jöhetnek szóba nekik használt lakás vásárlása esetén:

1. CSOK - Családi Otthonteremtési Kedvezmény - támogatás

2 gyermek után 1,430 millió Ft CSOK-ra jogosultak, mely beleszámít az önerejükbe. Ha belevágnak a harmadik gyermek vállalásába, akkor viszont már 2,2 millió Ft-ot kaphatnának (amelyből a harmadik gyerekre jutó 770 ezer Ft az önerőbe nem számítana bele).

2. CSOK hitel - maximum 3 %-os kamattal - hitel

Igényelhetnek 10 millió Ft kedvezményes kamatozású CSOK hitelt is az ingatlan megvásárlásához. A harmadik baba vállalása esetén pedig már 15 millió Ft is lehet a támogatott hitel összege.

3. Illetékmentesség CSOK-kal történő lakásvásárlás esetén - költségmegtakarítás

Egy megvásárolt lakás vagy ház esetében alapesetben a vételár 4%-a - mint vagyonszerzési illeték - gazdagítja a költségvetést. Ez egy 50 milliós vételárú ingatlan esetén 2 millió Ft megtakarítást jelent a családnak.

4. Babaváró hitel - hitel

Az ingatlan vásárlásához felhasználhatják a max. 10 millió Ft-os, egyébként szabad felhasználású babaváró hitelt is, melyre a 3. trónörökös megérkezését követően 3 évig nem kellene a törlesztőrészleteket megfizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnának a kamatmentes törlesztésre.

5. Otthonfelújítási támogatás és kölcsön- maximum 3+6 millió Ft - támogatás és kölcsön

A lakás megvásárlását követően különböző felújítási munkálatokra igényelhető a felújítási költségvetés 50%-át, maximum 3 millió Ft-ot kitevő összegű támogatás. Ennek keretén belül megújulhat a konyhabútor, vásárolhatunk beépíthető szekrényeket, de akár a nyílászárókat is kicserélhetjük, szereltethetünk klímát vagy csinosíthatjuk (pl. kifesthetjük) az ingatlant. A felújítási munkálatok költségeinek finanszírozásához, megelőlegezéséhez pedig igénybe vehetik a max. 6 millió Ft-os kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönt is.

+1 Gyermekek után járó jelzáloghitel elengedés - támogatás

Ha Hajniék bevállalják a 3. gyermeküket, akkor a babaváró hitel kamatmentessé válása és 3 évig felfüggesztett törlesztése mellett jogosultak lehetnek 4 millió Ft jelzáloghitel elengedésre is (tehát ennyivel csökken a meglévő jelzáloghitelük fennálló tartozása), amennyiben jelzáloghitelt törlesztenek már a baba érkezésekor.

Nézzük akkor összefoglalva (2 meglévő mellé egy 3. gyermek vállalása esetén):

  • Támogatás: 9,2 millió Ft lehet
  • Kedvezményes hitel: 31 millió Ft lehet
  • Költségmegtakarítás: 2 millió Ft lehet

Hajni barátnőm lehet, hogy először korrelációt számol még a fenti elemekre, de azt követően biztos, hogy élni fognak ezekkel a kedvezményekkel.

Én pedig csak egy dologra vagyok még kíváncsi velük kapcsolatban: az új lakás avatója lesz előbb vagy a 3. gyerkőc babaváró bulija.

A fenti cikket a csalad.hu és Családbarát Magyarország támogatta.