2021-től elérhető otthonteremtési támogatások 

2020.11.06

Lakásfelújítási támogatás - 2021-től

A legalább egy gyermeket nevelő családok esetében a lakásfelújítási költségek felét átvállalja az állam 2021-től, legfeljebb hárommillió forintig. Az felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével. Vagyis, ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja a részére. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is.

Fontos megjegyezni, hogy ez a konstrukció a jelen állás szerint utólagos finanszírozást jelent, vagyis ahhoz, hogy valaki élni tudjon a lehetőséggel, előbb meg kell tudnia önállóan finanszírozni a munkálatokat. Mivel a támogatás csak 2021-től lesz elérhető, annak, aki most vásárol felújítandó ingatlant, érdemes lehet várnia a jövő évig, hiszen akkor akár 3 millió forint pénzügyi előnyre is szert tehet.

Arról, hogy miként ellenőrzik majd az elvégzett munkálatokat, egyelőre semmit nem tudni, mindössze azt biztos, hogy a benyújtott számlák alapján a Magyar Államkincstár fogja majd visszautalni a megfelelő összeget.

5%-os áfa az újépítésű lakásokra - 2021-től

Orbán Viktor nemrég jelentette be, hogy visszahozzák az 5%-os áfát a 2022 végéig épülő újépítésű lakásokra, ami a 27%-os normál adómértékhez képest óriási kedvezményt jelent a vásárlók számára. A lehetőséggel bárki élhet, ugyanis jelen állás szerint nem kötik sem családi állapothoz, sem gyermekvállaláshoz, aminek az lehet az oka, hogy ez az intézkedés elsősorban az építőipar újraélesztését szolgálja. Ez - amennyiben a beruházó nem nyeli le az áfacsökkentés egy részét vagy egészét - egy 30 millió Ft-os ingatlan esetében 6,5 millió Ft "nyereséget" jelent, míg egy 50 milliós ingatlan esetében 11 millió Ft spórolható meg.

Az 5%-os áfa is visszaigényelhető lesz akkor, ha valaki csok-kal vásárol újépítésű ingatlant - 2021-től

A 2021. január 1-je után vásárolt újépítésű ingatlanok esetében ez az 5%-os áfa is visszaigényelhető lesz akkor, ha valaki csok-ot is igényel.

Illetékmentesség csok-kal történő vásárlásnál - 2021-től

Jövő évtől a lakásvásárlások után nem szükséges megfizetni az illetéket mindazoknak, akik csok támogatás igénybevételével vásárolják meg otthonukat. Az új támogatás nem csak az új építésű ingatlant vásárlóknak jelenthet nagy segítséget, a kedvezmény a használt lakásba költözők számára is elérhető lesz.

Egy megvásárolt lakás vagy ház esetében alapesetbe a vételár 4%-a gazdagítja a költségvetést. Ez 700 ezer Ft-os négyzetméterárral számolva egy 50 négyzetméter alapterületű budapesti lakás esetében pedig bizony 1,4 millió forint kiadást jelent, amit a csok-os vásárlóknak nem kell megfizetniük.

Itt a tetőtér-beépítés csok-támogatása is

Január elsejétől (3 gyerek esetén) akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtér-beépítés révén megvalósuló új, többgenerációs otthon létrehozására.


A támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere.

Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie.

Szintén feltétel, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak.Cikk forrása: https://bankmonitor.hu/cikk/az-osszes-2020-ban-valamint-2021-tol-elerheto-otthonteremtesi-tamogatas-egy-helyen/ Az élet legnagyobb kérdéseiben kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Egy hitelfelvétel pedig az egész család számára kiemelten fontos választás.  

A Pénzügyi-talpaló ingyenes szolgáltatása keretében segítünk eligazodni Neked a támogatások és hitelek dzsungelében.  Az élethelyzetedhez igazodva, egyszerre több banktól is mutatunk ajánlatot. Nem kell a bankfiókban küzdened, egészen a hitelhez jutásig kísérünk végig. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot.