Lakásfelújítási támogatás 2021-től - minden információ, amit eddig tudni lehet róla

2020.11.26

Mindenki által legjobban várt új otthonteremtési támogatási forma a lakásfelújítási támogatás, melyet akár 20 éves gyermekünk után is igénybe tudunk venni maximum 3 millió Ft-ig. 
Alább összeszedtük, mi az, amit már tudni lehet erről a vissza nem térítendő támogatásról. 


A legalább egy gyermeket nevelő családok esetében a lakásfelújítási költségek felét átvállalja az állam 2021-től, legfeljebb hárommillió forintig. 

Vagyis minden legalább egy gyermeket nevelő család, valamint gyermekét egyedül nevelő szülő élhet a lehetőséggel, amennyiben a vele egy háztartásban élő gyermek még nem érte el a 25 éves kort. Ráadásul a súlyosan beteg, folyamatos gondozásra szoruló gyermeket nevelő családoknál, és a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosultak körében nincs életkori határ. 

A felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével. Ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja a részére. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is.

Fontos megjegyezni, hogy ez a konstrukció a jelen állás szerint utólagos finanszírozást jelent, vagyis ahhoz, hogy valaki élni tudjon a lehetőséggel, előbb meg kell tudnia önállóan finanszírozni a munkálatokat.

A benyújtott számlák alapján a Magyar Államkincstár fogja majd visszautalni a megfelelő összeget: az ígéretek szerint 30 napon belül fogják elbírálni az igényeket, ezt követően pedig néhány napon belül utalhatnak.  

Tudni kell azonban, hogy a támogatással a családok egyetlen alkalommal igényelhetik, ezért, ha 6 millió Ft-nál kisebb értékű munkálatra igénylik meg azt, akkor a 3 millió forintos támogatási lehetőség fennmaradó része a számukra elveszik.

Arról, hogy miként ellenőrzik majd az elvégzett munkálatokat, egyelőre semmit nem tudni, várjuk a további részleteket.

Amennyiben nincs elegendő magtakarításod, hogy kihasználd a felújítási támogatást, úgy fordulj hozzánk, és segítünk eligazodni az elérhető hitelkonstrukciók között: