5 tuti tipp, hogy az egész család élvezze az utazást!

2018.09.12

Azt vallom, hogy sokkal többet ér egy közös élmény, mint egy drága ajándék. Ezért igyekszem a gyerekekkel együtt töltött időt minőségivé tenni és minél több programmal, élménnyel, emlékkel feltölteni. 

Az egyik élményprogramunk az utazás, 4 hónaposak voltak, amikor először útra keltünk. Nagyon szeretik felfedezni az új helyeket. Amíg itthon voltam a gyerekekkel ezeknek a kis utazásoknak, pár napos elszökéseknek még különlegesebb jelentőségük volt: megtörték az anyalét monotonitását, jó volt tervezni, várni és készülni ezekre. Most hogy már óvodásak és az apukájukkal mindketten dolgozunk azért szeretünk elutazni, mert akkor ott csak egymásra figyelünk (nem rakok be közben egy mosást, szedem le a megszáradt ruhákat, nem porszívozom fel a lakást stb). Csak mi vagyunk ott. Ezek a pár napok igazi feltöltődős programok tudnak lenni, ha tudatosan tervezzük, készülünk rá. 

Az elmúlt években összegyűlt tapasztalataink alapján  hoztam 5 tippet, hogy tényleg mindenki élvezze az utazást!

1. Jól válaszd meg az úti célt! 
Abban hiszek, hogy attól még mert gyermekünk született megtalálhatjuk azokat a kikapcsolódós, feltöltődős programokat, amiket mindannyian élvezünk. Csak tudatosabban kell megválasztani ezeket. Egy utazásnál nagyon fontos szerintem, hogy úgy válasszunk szállást, hogy a gyermek életkorának és a család többi tagjának is megfelelő adottságokkal és lehetőségekkel rendelkezzen. Ma már nagyon sok fórumon utána tudunk olvasni véleményeknek a szállásokról, illetve több kezdeményezéssel is találkozunk, amik segítenek nekünk dönteni. Én például szívesen használom a www.kidsoasis.hu oldalát, amikor szállást keresünk.  A Kidsoasis egy családbarát minősítési rendszerrel rendelkezik, ahol független szakértők vizsgálják meg a szállás adottságait és szolgáltatásait. 3, 4 és 5 szélforgót kaphatnak a szállások (amik között hotelek, panziók és apartmanházak is vannak az ország különböző részeiből). Minden minősítésnél pontosan meg van adva, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az adott szállásnak. Így tudom azt már előre, hogy ha pl egy 3 szélforgós helyet foglalok biztos, hogy lesz etetőszék, gyerek műanyag étkészlet, gyerekmenü, mikrohullámú sütő. 

2. Készüljetek rá tudatosan!
Az utazás előtti héten magamat és az egész családot elkezdem már lelkesíteni, tudatosan készíteni az útra. Visszaszámolunk a gyerekekkel, hogy még hány napot kell aludnunk addig. Képeket nézegetünk a helyről, ahova megyünk. Útikönyvet vagy ha van a helyhez kapcsolódóan, akkor mesekönyvet nézegetünk, olvasunk közösen. Írunk egy listát arról, hogy mit szeretnénk az ott töltött idő alatt csinálni. A listán pedig helyet kapnak a közös programok, az apával kettesben töltött programunk és az énidős programjaink is. 

3. Vond be az egész családot a csomagolásba!
Ennek több haszna is van: egyrészt nem egyedül kell mindent csinálnod, másrészt még jobban tudja lelkesíteni a gyerekeket az utazásra az, ha ő maguk pakolhatják össze a táskájukat. A gyerekekre általában a játékpakolást bízom (3 és 4 évesek még Réka és Milu), a férjem a saját böröndjét pakolja, én pedig a többit. Ahhoz, hogy ez ne legyen stresszes számomra 2 dolgot szoktam tenni: van egy listám, a szerint haladok és az utazás előtt 3 nappal kezdek pakolni, ahogy az időmbe belefér.

4. Tervezd meg pontosan az utazást!
Mivel nagyon pici koruktól kezdve utazunk velük, így azért van bőven tapasztalatunk, hogy mikor érdemes elindulni és mekkora utat, milyen megállókkal tudunk megtenni. Nálunk az vált be, hogy az alvásidőben a legjobb utazni. Ha Magyarországon belül utazunk valahova, akkor mindig a délutáni alvásidő előtt indulunk. 2-3 órát így simán elalszanak, és hát fantasztikus élmény nekik, hogy mire felébrednek már ott is vagyunk. Gyakran emlegetik, hogy ők az autóban szeretnének aludni, mert tudják, hogy akkor utána mindig jó dolgok történnek. :) Ha nem megoldható, hogy végig alvásidőben utazzunk, akkor megkeressük az útvonalunk mellett azokat a lehetséges megállókat (pl. játszótereket), ahol picit ki tudunk szállni piknikezni és szaladgálni. 

5. Tervezd meg az ott töltött napokat! 
Számunkra az egy családi rituálé már, hogy ha megérkeztünk valahova, akkor ezt megünnepeljük (általában koccintunk egy almalével/pohár borral). Hálásak vagyunk, hogy épségben eljutottunk ide. Ez már alapból ad egy pozitív kezdést az ott töltött időnek. Utána feltérképezzük a helyet, a lehetőségeket, és akkor már látjuk, hogy kinek hova húz a szíve. Ez alapján végiggondoljuk, hogy hogy is szeretnénk tölteni a napokat itt, a gyerekek napirendjét figyelembe véve megtervezzük a közös és a külön (énidős) programokat. Az évek során azt tapasztaltuk, hogy azért, hogy a végén egy út után ne azt érezzük, hogy fáradtabbak vagyunk, mint előtte és csak a gyerekek érezték  jól magukat, ne hagyjuk ki az énidős és miidős programokat. Például alvásidőben társasozunk, kártyázzunk egymással, vagy amig az egyikünk a játszótéren vigyáz a gyerekekre, addig engedjük a másik szülőnek, hogy elszökjön (menjen el masszíroztatni, olvasson, sétáljon stb).

A jó élet nem más, mint boldog pillanatok összessége. Csak rajtunk múlik, hogy hogy éljük meg a közös programokat, egy utazást vagy akár a hétköznapokat!

Mea